1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. ЦСКА дава „Титан” на Цацаров+ВИДЕО

ЦСКА дава „Титан” на Цацаров+ВИДЕО

Чашата на новото ръководство на "червените" преля. "Те са изпечени измамници, смятам го най-отговорно, ако ще да ме съдят", заяви Сашо Тодоров

ЦСКА дава „Титан” на Цацаров+ВИДЕО

ЦСКА ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров за присвоен процент от страна на „Титан”, полагащ се на „червените” от трансфера на Александър Тонев в Астън Вила от Лех Познан. Това обяви изпълнителният директор на клуба от Борисовата градина Александър Тодоров на нарочна пресконференция днес, предаде репортер на Novsport.com. Освен това ЦСКА ще заведе дело срещу полския клуб и срещу "Градев Спортс".

 
Поводът за този брифинг е поредните отклонявания на средства и присвоявания от страна на предните собственици от Титан АД. Мисля, че във всички медии бяха написани и се знаеха за средства, които трябваше да постъпват по трансфера на Александър Тонев от Лех Познан. Полският клуб трябваше да преведе на ЦСКА 385 000 евро. Това е сума от 20% при бъдещ трансфер на футболиста, който е заложен в договора при продажбата на Александър Тонев. Тъй като сумите от Астън Вила са на 2 транша, първият транш беше преведен от Вила към Лех в края на юни от 2 милиона, а вторият трябва да бъде преведен другата година горе-долу по това време. Поради това вече лично моята толерантност, а и на ръководството на клуба тотално се изчерпа към тези хора. Изпращам писмо до главния прокурор на Република България за разследване на този случай. Тъй като парите са отклонени и са влезли в ЦСКА Финанс, която е фирма на 100% собственост на Титан Спорт. Също така ще се уведомят и познанската прокуратура, тъй като веднага при постъпването ни тук и при сделката за покупко-продажба на ЦСКА, полската федерация и Лех Познан многократно е уведомяван с писма за промяната в собствеността. Защо Лех в крайна сметка са превели там парите, аз имам обяснение, естествено, защото им е обещано по-малко, което няма как да стане, но в правото има едно правило, че който плаща на лош кредитор, плаща два пъти. Ще заведем дело срещу и срещу тях и ще платят тези суми, които се дължат. Но тъй като тук абсолютно преднамерено от страна на собствениците на Титан става това отклоняване на средства, затова ще запознаем и главния прокурор. В момента все още водим наше вътрешно разследване, но смятаме, че някои институции също са спомогнали всичко това да се случи”, заяви в експозето си Тодоров.



Клубният началник цитира част от писмото, което ще бъде изпратено до Цацаров: „УС на ПФК ЦСКА е сериозно загрижен за финансовите машинации на бившите собственици, довели до присвояване за над 400 000 евро. Ставаше дума за средства от парите от Астън Вила и Лех Познан в общ размер 440 000 евро.”
 
ЦСКА Финанс е под управлението на бившите собственици, разясни Тодоров. Другата фирма, която се е облагодетелствала, е Градев Спортс, добави той. „Мисля, че и този спор се дискутира, за тези 5% за развитие на футболиста. Знаете там какво стана. Тези пари влязоха в Градев Спортс, който абсолютно неправомерно се разпореди с тях. Завеждаме и срещу него (Георги Градев). Никой няма право да си присвоява пари на ЦСКА. Другата седмица най-вероятно ще излязат резултатите от ревизията.
 
Тодоров разкри още, че Митко Борисов и Иво Иванов са искали трансферни суми от клубове за уж разтрогнали футболисти.


 
„Доведоха ни до там, че два дни преди първенството да има шест футболисти с договори. Как така тези футболисти са пуснати по взаимно съгласие, а от техните кубове получавам информация, че са платени траншове. Започваме разследване кой си е присвоил тези пари.”
 
Сашо Тодоров продължи емоционално: „Как може да дойде един чуждестранен инвеститор и да му кажем, че тук ще му окрадат парите. Кой ще дойде да инвестира тук? Затова тази държава си остава калта и блатото на Европа.”
 
От другата седмица ще има и сериозни мерки по сигурността на стадиона, съобщи още изпълнителният шеф. Затяга се пропускателния режим. „Не може да си влиза и излиза който си иска и да си прави каквото си иска. Или ще го бъде, или няма да го бъде. Толерантността беше дотук, чашата преля. Явно с мутри по мутренски методи, това е положението в тая държава. Ако не се намеси държавата, както призоваваме да се намеси.”



След това беше дадена възможност на журналистите да задават въпроси. Ето какво заяви още Сашо Тодоров:
 
- Марката и абревиатурата принадлежи единствено на ПФК ЦСКА ЕАД. Това изрично ще бъде упоменато и в писмото към главния прокурор, и тези фирми или да се закрият, или да променят своето име, за да се избегнат такива машинации оттук нататък.
 
Не е ли малко късно, за да се избегнат тези неразбории?
- Преводът е направен в деня. Ще разследваме, ние не можем да вземем информация, главният прокурор и прокурорите, които са назначени, ще си вземат нужната информация. Трябва време, трябва да видим документи, трябва да се свържем с клубове. Те са изпечени измамници, смятам го най-отговорно, ако ще да ме съдят.
 
ЦСКА Кетъринг не беше ли направен за това? ЦСКА не е ли запориран?
- Да, има отделна фирма ЦСКА Инвестмънт. Който вземе ЦСКА, взема и тази фирма, за да не се получава несвойствена дейност. Ще имаме сигурно ЦСКА Секюрити, която трябва да взима сигурно охранителен лиценз, това също е несвойствена дейност. Затова се правят фирми 100% собственост на клуба. Клубът се разпорежда къде да влязат парите и къде да отидат. Не могат да влязат в ЦСКА Финанс. Всички трансфери са влезли в ЦСКА Финанс или бившата ЦСКА Кетъринг, там както се казва. Другата седмица ще бъде изготвена цялата документация. Ще ви бъде даден документа сигурно.

 
За каква сума става дума от другите трансфери?
- Чакам потвърждение от клубовете и тогава ще ви кажа цифрата. Естествено, че ни бърка изключително много. ЦСКА не може да си позволи да губи пари в този момент, но ние сме длъжни като ръководство да си търсим тези средства, независимо кога ще дойдат. Не казвам, че ще е лесно. Със сигурност ни затруднява задачката, но ще останат неприятно изненадани някои хора, които си правят криви сметки, че трябва ЦСКА да го заличат и да заличат някои следи. Няма да стане тази работа.
 
- Има някои раздувания на сметки, които ще ги покажем. А по отношение на Абел Анисе, там също са плащани някакви средства, но не са в ЦСКА, при всички положения. За Бандаловски не.
 
- Естествено ако сега прокуратурата не направи нищо, няма кога. Ще трябва да се откажем от държавата си в противен случай.
 
На Лоурънс Дейвис какво му е мнението?
- Утре ще го чуете, какво може да му е мнението? Какво очаквате? Че идва в една аборигенска държава, в която се крадат пари кой както може. Кой нормален човек ще дойде тук да си дава парите? Факт. Колко инвестиции има в тая държава в крайна сметка. Защото той не идва само за ЦСКА тук, а за по-сериозни инвестиции.

 
- Как ще коментирате последните нападения над Стойчо и неговото семейство?
- Не знам дали е бил стюард. Аз мисля, че не е бил стюард. Доколкото имам информация, той има забрана да посещава спортни обекти, ако ми е вярна информацията. С полицията не съм разговарял, но ми е предадена такава информация. Разбрах, че е имало нещо с паркирането, но нямам представа. Пропуск на охранителната фирма, която ще си понесе последствията. Най-вероятно няма да е тя.

Въпрос, свързан с предишното управление на Александър Томов:
- Текущи дългове бяха около 8 милиона тогава, текущи, лева. И едно дело мисля, че вървеше. В момента имаме около 30 вътрешни и 12 международни дела. Разбирате, че една голяма част ще бъде много трудно да се спечелят. И около 35 милиона задължения, една голяма част „Титан” си ги пое. Реално вие знаете колко поехме - 10 милиона задължения. Но по всички дела, които ще излизат, явно ще имаме много сериозни процеси. Може би съдебни, защото тези хора не си спазват абсолютно никакви споразумения, подписани. Реално всяко дело, което излезе, те трябва да го поемат и да го изплащат. Имам предвид, в което излезе решение за плащане, естествено.

 
Имате ли обяснение как винаги се получава така, че само онзи, който не е играл в ЦСКА, само той не е успял да осъди ЦСКА?
- В последните 5 години ли говорим? Специално за последните 5 години аз имам някаква теория какво е ставало, но ще я запазя за себе си. Но представяте си един договор, сега отново с Градев Спортс, за тези прословути футболисти от Локо Пловдив, за които аз не знам дали общо са изиграли 5 мача, е за 400 000 евро комисионна. При положение че има договорка клуб-клуб. За какво? Че ги е довел от Пловдив до София. Нормални комисионни ли са това въобще? Или някой отзад иска нещо да си прибере?! Кой е потърпевш? ЦСКА в крайна сметка. ЦСКА беше на един ден от закриване. Тези хора все пак имат голям бизнес. Дали така управляват бизнеса си, както управляват ЦСКА? Не съм убеден.
 
- Срещу комисионна най-вероятно Лех са се съгласили (да преведат парите на Титан Финанс). Което означава, че някой е отишъл и им е обещал 80 000 евро комисионна.
 
Ще обявите ли заплатите на Янчев и Сидибе?
- Да, още другата седмица. Пропуснали сме.   
 
- Казахте за мерките за сигурност. Какво ще стане с тези заведения около стадиона?
- Сега най-вероятно, още следобед с нова охранителна фирма ще започнем възстановката, за да видим как ще се случат нещата. Титан Секюрити отдавна не е. С нея прекратихме почти веднага след стъпването ни.
 

 

Започна изграждането на най-модерния стадион в България (ВИДЕО)

Първите дейности около строежа на „Армията“ вече са факт

Наш национал: При Илиан Илиев енергията в отбора е различна

„Трябва да изплуваме от тинята“

Караманджуков: Здравето на децата е на първо място

"Спортът е изключително важно нещо"

Иван Колев: Пет пъти излизаме сами срещу вратаря и нищо...

Треньорът на Локо (София) разочарован от изпуснатата победа

Великов: Искахме повече

Треньорът на Хебър недоволен от отменения гол

Заги заби Вуцов на пейката

Вратарят сгреши фатално срещу Левски

Берое излъга Славия в 91-ата минута

Късен гол зарадва Стара Загора

Фенове на Спартак (Вн) с позиция след ексцесиите

Нека преходът бъде плавен, а раздялата — разумна

Ботев (Пд) пусна билетите за мача с Левски

От клуба припомнят, че в продажба са и пакетни пропуски за трите домакинства през октомври