1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Левски поиска да бъде присъдена служебна загуба на ЦСКА в първото Вечно дерби за купата

Левски поиска да бъде присъдена служебна загуба на ЦСКА в първото Вечно дерби за купата

Отборът на Левски поиска от БФС да присъди служебна загуба на ЦСКА в дербито между двата тима от осминафиналите на турнира за Купата на България, което се игра на 16 ноември (събота) и завърши при нулево равенство

Левски поиска да бъде присъдена служебна загуба на ЦСКА в първото Вечно дерби за купата

Отборът на Левски поиска от БФС да присъди служебна загуба на ЦСКА в дербито между двата тима от осминафиналите на турнира за Купата на България, което се игра на 16 ноември (събота) и завърши при нулево равенство.

На официалния си сайт „сините” публикуваха становище, изпратено до Спортно-техническия Комитет на БФС, в което обясняват мотивите си за това свое желание. 

От Левски искат на "червените" да бъде присъдена служебна загуба поради факта, че полузащитникът на ЦСКА Ивайло Чочев не се е отзовал на поканата на младежкия национален отбор на България и не е бил освободен от "армейците", а междувременно е играл за ЦСКА срещу "сините" в дербито миналата събота. В становището "сините" апелират към БФС да спази правилниците на ФИФА и УЕФА и да присъди служебна загуба на "червените". 

Ето и становището на Левски, което Novsport.com публикува без редакторска намеса:

СТАНОВИЩЕ

на 
„Професионален Футболен Клуб Левски“АД, изпратено до Спортно – техническият Комитет на Български Футболен Съюз

„ Уважаеми Господа, 

Състезателят Ивайло Чочев бе повикан с повиквателна от БФС от 08.11.2013г. за подготвителния лагер и за участие в юношеския национален футболен отбор до 21 години на Република България за официалните футболни срещи срещу Дания на 15.11.2013г. и срещу Словения на 19.11.2013г.

Вместо да се яви за участие в горепосочените срещи  и да се отзове на поканата, както е длъжен, последният не бе освободен от клуба си и я игнорира, и като междувременно взе участие като титуляр в представителния мъжки футболен отбор на ПФК ЦСКА ЕАД във футболната среща от 1/8 финалите на турнира „Купа България“, проведена на 16.11.2013г. от 15:15ч.

Горепосочените факти са ви ноторно известни и не се нуждаят от доказване. 

С осъществяването им е извършено грубо нарушение на чл. 3, т.1 от Анекс 1 от  Правилника за статута и трансфера на играчи на ФИФА и следва да се приложат предвидените рестрикции и дисциплинарни мерки, заложени в чл. 5, респективно чл. 6 от Анекс 1 на същия правилник.

Съгласно Чл.5 от Анекс 1 от горецитирания правилник : „ ...... състезател, който е бил повикан от своята Асоциация за някой от представителните й отбори, няма право да играе за клуба, в който е регистриран по време на срока, за който е бил освободен или е трябвало да бъде освободен съгласно разпоредбите на този Анекс. В допълнение, това ограничение върху участието в мачове на клуба се удължава с пет дни в случай, че състезателят не е пожелал или не е бил в състояние да се отзове на поканата, независимо от причината“.

Съгласно чл. 6, т.2 от Анекс 1 от посочения правилник,  всеки мач , в който е участвал въпросният състезател  за периода, описан в чл. 5 от Анекс 1, за която не е бил освободен следва да се обяви за загубен служебно от неговия клуб, независимо от крайния резултат. 

Горецитираните разпоредби имат пряко, непосредствено и задължително действие за БФС като асоцииран член на ФИФА. Те са приложими и на основание параграф 2 от Заключителните разпоредби на Правилника за статута и трансферите на футболистите на БФС, доколкото липсва уредба  за тези случаи в правилниците на БФС.

С оглед горното е очевидно, че следва да се произнесете като присъдите служебна загуба за отбора на ПФК ЦСКА ЕАД  в мача  от 1/8 финалите на турнира „Купа България“, проведена на 16.11.2013г. от 15:15ч.

Настояваме да изпълните задълженията си като приложите повелителните относими норми. 

Всяко друго решение би било в крещящо противоречие с основните принципи, залегнали в правилниците на ФИФА и УЕФА.

Освен това ще се създаде прецедент, който ще гарантира безнаказаност за клубовете, които отказват да освобождават състезатели за националната формация. 

Не на последно място в случай, че не присъдите служебна загуба в горецитираната среща ще бъде нарушен и принципа за равнопоставеност на клубовете, доколкото нашият клуб осигури както винаги до сега участието на всички свои състезатели , повикани в националните отбори.“

Локо (София) се преклони пред Начко Михайлов

Треньори, играчи и юноши на "железничарите" почетоха годишнината от смъртта на легендата

Никола Попов ще е съдия на Ботев (Пловдив) - Левски

Вижте всички наряди за кръга в efbet Лига

Първо в NS: Без нов вратар в Левски до зимата

Треньорът на "сините" Станислав Генчев няма търси заместник на Андреев

Защитник поднови тренировки с ЦСКА

Браян Кордоба пропусна последните 2 мача на ЦСКА

ЦСКА и Левски с най-солени глоби от БФС

Наказани бяха още Ботев Пд, Черно море, ЦСКА 1948, Лудогорец, Берое и Славия

Официално: Веселин Великов напусна Хебър

Решението е договорът да бъде прекратен по взаимно съгласие

Павлин Николов: Не ме питайте повече за Спартак Варна

"Готов съм да забравя за парите", заяви доскорошният благодетел на "соколите"

Локомотив София има нужда от 2 милиона лева за Сектор "В"

Изпълнителният директор на Локо София Иво Котев разясни каква е ситуацията в "Надежда"

Илиан Илиев обяви извиканите в националния отбор на България от efbet Лига

Вижте пълния списък от 14 футболисти в родния елит